sve kategorije

Početna>Vijesti>Vijesti iz tvrtke

Tehnika zamjene rotora laboratorijske centrifuge

Vrijeme: 2022-01-24 Učitavanja: 4

Ako se centrifuga ne koristi pravilno u laboratoriju, rotor se neće izvaditi i proces eksperimenta će se odgoditi. Općenito, rotor se ne može izvaditi iz centrifugalne šupljine, što je uglavnom uzrokovano prianjanjem između opružne stezne glave i vretena motora centrifuge. Prema dugogodišnjem iskustvu korištenja centrifuga, tijekom centrifugiranja, kondenzirana voda ili neoprezno prolivena tekućina može prodrijeti između vretena i središnje rupe rotora. Nakon centrifugiranja, ako se stezna stezaljka opruge ne izvuče brzo i dugo se koristi kontinuirano, pojavit će se korozija i prianjanje između vretena i stezne glave opruge, što će rezultirati da operater neće moći izvaditi steznu glavu opruge. Vjerojatnije je da će se ovaj fenomen pojaviti u rashladnim centrifugama velike brzine. Evo nekoliko načina za rješavanje ovog problema.

1. Pojednostavljena metoda
Najprije odvrnite originalni vijak za zaključavanje i uvijte ga u otvor za navoj glavne osovine vijkom iste specifikacije navoja. Pazite da na kraju ne zavrtite do kraja. Uz suradnju dvije osobe, jedna osoba objema rukama drži rotor i lagano ga podiže prema gore. Pazite da ne koristite previše sile kako biste izbjegli deformaciju okvira nosača motora. Druga osoba čekićem obori vijak na gornjem dijelu vretena motora kroz tanku šipku. Nakon višestrukog ponavljanja, rotor se može odvojiti od glavne osovine.

2. Metoda specijalnog alata
Ako gore spomenuta metoda ne uspije izvaditi rotor, to znači da je stanje vezivanja ozbiljno. Sredstvo za uklanjanje hrđe može se ubaciti u spoj glavne osovine i rotora za uklanjanje hrđe i infiltraciju. Nakon što pričekate oko jedan dan, pomoću posebnog izvlakača izvadite rotor. Na isti način, prvo odaberite odgovarajuću veličinu izvlakača prema veličini rotora, a zatim zakopčajte ruku izvlakača na dno rotora. Glava vijčane šipke izvlakača je nasuprot vijka u otvoru za navoj glavne osovine. Nakon što se položaj izvlakača ispravi, šipka vijka se ključem zakreće u smjeru kazaljke na satu. Prema principu vijčanog mehanizma, ruka izvlakača će proizvesti ogromnu vučnu silu, a zatim će se rotor ukloniti s glavne osovine od koje se odvaja.

3. Ključne točke
(1) U svakom slučaju, zamjenski vijak mora biti uvrnut u otvor za navoj vretena kako bi se zaštitio navoj vretena i izvorni vijak za zaključavanje.
Inače, u slučaju oštećenja originalnog navoja, može se pretvoriti u otpad od motora.
(2) Sila za razumijevanje odgovarajućeg, a ne grubog razbijanja. Kada je otpor previsok, vrijeme uklanjanja hrđe i invazije može se produžiti.
(3) Nakon vađenja rotora, vanjski površinski sloj glavne osovine i površinski sloj unutarnje rupe rotora treba ispolirati finim brusnim papirom kako bi se uklonila hrđa i nanijeti mast kako bi se spriječilo ponovno lijepljenje.

4. Preventivne mjere
(1) Radi poboljšanja svakodnevnog održavanja, spojnu površinu rotora i glavne osovine treba obrisati i premazati mašću.
(2) Posebno za brze rashladne centrifuge, nemojte zatvarati vrata poklopca odmah nakon upotrebe, već pustite da vlaga, kondenzat i korozivni plin u centrifugalnoj komori potpuno ispare i vrate se na normalnu temperaturu prije zatvaranja vrata poklopca.
(3) Nakon svakog centrifugiranja, izvadite rotor što je prije moguće. Ako se rotor ne mijenja ili ne vadi mnogo dana, vrlo je lako uzrokovati prianjanje. U najozbiljnijem slučaju, cijeli stroj će biti rashodovan.
(4) Svaki put kada se vijak zategne, nemojte koristiti previše sile. U suprotnom, to će uzrokovati okidanje kliznog navoja vijka, au ozbiljnim slučajevima, motor će biti uklonjen. Kada se motor okreće u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, sam inercijski vijak će proizvesti silu zatezanja u smjeru kazaljke na satu, što samo može učiniti da se rotor zategne. Stoga je pri zatezanju rotora potrebno samo osjetiti lagani napor na zapešću.

+ 86-731-88137982 [e-pošta zaštićena]